• Magyar
  • English
  • Deutsch
  • Français

1%

KORINTA Alapítvány
Adószám: 18453661-1-06

Együttműködő támogatóink

Szeged város

Szeged Város

Önkormányzata

 

 

 

 

ÉTA Országos Szövetség

Díjak

Délmagyarország

Presztizs Díj 2010

Történet

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/odukozpo/public_html/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/odukozpo/public_html/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/odukozpo/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/odukozpo/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/odukozpo/public_html/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/odukozpo/public_html/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/odukozpo/public_html/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

 

Családközpontú kora gyermekkori intervenció – 

segítség legkorábban, legközelebb, legsokoldalúbban

A szegedi Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény első 10 éve

A fogyatékosság komplex értelmezése - melyben a biológiai állapot mellett a társadalmi részvétel, a tevékenységben való korlátozottság vált meghatározóvá - rávilágít arra, hogy a szolgáltató rendszer felépítése, a fogyatékos ember életútjának kialakítása szintén többoldalú megközelítést igényel. A fogyatékos személy támogatott életútja a megszületéstől, (a fogyatékosság diagnosztizálásától) élete végéig tart.

A koragyermekkori intervenciós ellátás a 0-5 (6) éves korú, eltérő fejlődésű, fogyatékos gyermekek és családjaik megsegítésére irányuló szolgáltatások összessége. Ennek a folyamatnak tervszerűen felépített programja a gyermekre irányuló

- szűrés, állapotfelmérés
- komplex diagnosztikai vizsgálat
- gyógypedagógiai fejlesztés, tanácsadás
és különböző terápiás szolgáltatások összessége.

A beavatkozás folyamatában egyaránt figyelembe vesszük a gyermek állapotát, a család körülményeit és egyedi igényeit is. A koragyermekkori intervenciós munka Magyarországon a korai fejlesztő tevékenységgel indult az 1980-as években. Akkor az óvodáskor előtti gyógypedagógiai fejlesztést jelentette. Mára a szakemberek általános tapasztalata az, hogy a korai fejlesztés akkor a leghatékonyabb, ha a gyermek minél korábbi, lehető legpontosabb diagnózisára épül, ha a korai fejlesztő program komplex, folyamatos és a gyermek családjának igényeihez, valamint lakókörnyezetéhez igazodik.

Ilyen komplex szemléletű ellátási modellt valósít meg Szegeden a KORINTA Alapítvány és a fenntartásában működő Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény. Az Odú 2012-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Létét olyan szakemberek és szülők összefogásának köszönheti, akik a ’90-es évek elején nem elégedtek meg az első életévek „majd kinövi” – megnyugtató sommázatával és a felkínált orvos-egészségügyi kontrollvizsgálatok lehetőségével, hanem valós, ők és a gyermekek aktív együttműködését kívánó pedagógiai-pszichológiai fejlesztő módszereket kerestek. A fejlesztések eleinte szegedi bölcsődékben folytak, majd 2002 őszén a KORINTA Alapítvány létrehozta Szeged város együttműködésével az Odú Központot.

Intézményünkben évente 80-100 kisgyermek korai fejlesztése történik egyéni és csoportos formában. Gyógypedagógusaink tanácsadást, konzultációs lehetőséget biztosítanak Szeged Város Bölcsődéiben integráltan nevelkedő, eltérő fejlődésmenetű gyermekek kisgyermeknevelői számára.

A logopédiai ellátást intézményünk a megkésett beszédfejlődésű, vagy nyelvfejlődési zavarral küzdő gyermekek számára biztosítja 3 éves korig, illetve külön megállapodás alapján partnerintézményeinkben nevelkedő gyermekek és tanulók számára.

  

A KORINTA Alapítvány és az Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény mindent elkövet, hogy a különböző fogyatékossággal élő gyermekek és családjaik a társadalom látható tagjai, és aktív résztvevői lehessenek. Kulturális rendezvényeken, sportversenyeken veszünk részt, a hasonló tevékenységet folytató szegedi, hódmezővásárhelyi intézményekkel közös programokat szervezünk.

Tudjuk, hogy az Európai Unió tagállamai a hatékonyság és igazságosság alapelvein nyugvó színvonalas oktatási és képzési rendszer megteremtésére törekednek, amelynek egyértelműen legfontosabb kiindulópontja a tipikusan fejlődő és az eltérő fejlődésmenetű gyermekek korai intervenciója. A leginkább hátrányos helyzetű gyermekeket segítő korai (iskolás kor előtti) megelőzési programok kidolgozása és a rászoruló személyekhez történő eljuttatása intézményünk feladatai között szerepel.

Nevelési-oktatási feladatokat ellátó intézmények munkáját az alapítvány kiegészítő terápiás szolgáltatásai egészítik ki. A gyermekek az intézmény falai között zajló fejlesztő foglalkozásokon kívül részt vehetnek hidroterápiás és zeneterápiás foglalkozásokon is.

Szabadidős rendezvényeinken családjaikkal együtt rendszeresen részt vesznek az intézményből elballagott „volt odús gyermekek”. Négy egymást követő nyáron a fogyatékos gyermeket nevelő odús családok Manó-kalandtáborban ismerkedhettek meg az élményterápiás foglalkozások egész családra gyakorolt pozitív hatásaival. A táborokban lehetőség nyílt arra, hogy az ép testvérek problémáira is fokozott figyelem irányuljon.

Az Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény első 10 éve alatt olyan műhellyé vált, ami egyszerre szolgáltat egy vidéki nagyváros számára - addig módszertanában és erőforrásaiban is feltáratlan - ellátást fogyatékos személyek számára, ugyanakkor a térségben minden olyan projektbe bekapcsolódik, amelyek az érintettek életkorát vagy állapotát tekintve, illetve szakembereink tudása révén tevékenységünkhöz kapcsolhatóak. Reméljük, hogy az 1000-1300 család, akik az elmúlt 10 évben az Odú-ba „bújhattak” az első fájdalmas, sebezhető vagy elbizonytalanodott hónapok, évek idején, ebben a szeretetteljes és segítő légkörben megerősítő impulzusokat kaptak gyermekükről és önmagukról. Segítséget legkorábban, legközelebb és legsokoldalúbban.


Szeged, 2012. január 26.

Bacsa Judit, Futó Gabriella, Magyar Adél